logo HumanInsight
interview De Morgen

Interview HumanInsight met De Morgen

Like it? Share it!

"Niemand schofferen kun je leren" I Katrin Swartenbroux


Hoeveel unconscious bias-trainingen geven jullie en aan wie?


"Wij geven hierover zo'n veertig opleidingen per jaar. We helpen bedrijven en organisaties om de blinde vlekken die ze hebben op vlak van bijvoorbeeld huidskleur, leeftijd en gender aan te pakken. De meeste bedrijven die ons vragen om zo'n opleiding te organiseren doen dat omdat ze zich bewust zijn van onze diverse maatschappij en omdat ze een inclusiever beleid willen voeren. Dat is ook het productiefst, wanneer mensen openstaan om bij te leren."


Wat houdt een unconscious bias-training eigenlijk in?


"De eerste stap is beseffen dat we allemaal - hoe vooruitstrevend en inclusief we onszelf ook vinden, onbewuste vooroordelen hebben. De basis hiervoor ligt in de thinking fast and slow-theorie van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman. We hebben twee manieren van beslissingen maken: langzaam is rationeel en logisch, snel is emotioneel en instinctief. Dat laatste kwam ons vooral van pas toen we nog in kleine groepen leefden en we heel snel beslissingen moesten kunnen maken op leven en dood. Een groot deel van onze beslissingen nemen we vandaag ook nog steeds snel en onbewust: we steken automatisch onze arm uit om ons kind tegen te houden wanneer het zonder te kijken de straat wil oversteken. Het is duidelijk dat dit snelle denken noodzakelijk is om te overleven, maar het heeft de vervelende bijwerking dat we instinctief het vreemde wat gaan wantrouwen." (...)


Stap 1 - Bewustwording


"Een eerste indicatie van waar jouw specifieke blinde vlekken zijn, kun je te weten komen via een Implicit Association Test (IAT), zoals die van de Amerikaanse universiteit Harvard. De bewustwording, via bijvoorbeeld zo'n IAT en het delen van ervaringen in groep is slechts het begin."


Stap 2 - Gedragsverandering


"Daarna wordt er gewerkt aan welke veranderingen doorgevoerd kunnen worden zodat het beleid niet gebukt gaat onder die bias. Daarom heb je een kader nodig rond diversiteit, een aanspreekpunt binnen de organisatie en draagvlak voor de veranderingen bij het managementkader. Alleen zo kan er een actieplan opgesteld worden dat ook daadwerkelijk doorgevoerd wordt." (...)


Bron: Zeno. De Morgen I 16.02.2020

Like it? Share it!