Vrijdag 12 februari is “International Darwin Day”. We kennen Charles Darwin allemaal als auteur van "The origin of species" en grondlegger van de evolutietheorie.
Maar wist u ook dat Darwin zelf zijn succes grotendeels toeschreef aan de technieken die hij hanteerde om zijn denkkracht te vergroten? Om cognitieve bias (onze typisch menselijke denkfouten en vooringenomenheden) tegen te gaan hanteerde hij zogenaamde “denkregels”.
Ons brein kiest systematisch voor de weg van de minste weerstand. Vaak gaat dat goed, soms geeft het problemen. Dan spreken we van “cognitieve bias”. Confirmation bias slaat op de neiging van ons brein om vooral waarde te hechten aan informatie die onze mening bevestigt en de rest te negeren. Het bevestigen van de eigen mening kost immers minder mentale energie dan het voortdurend in vraag stellen van het eigen wereldbeeld.
Wij zijn allemaal mensen. En het menselijk denken is "voorspelbaar irrationeel".* Dus valt het niet te verwonderen dat confirmation bias wijdverspreid is op de werkvloer. De impact is reëel: gebrekkige besluitvorming en strategie-ontwikkeling, het niet (h)erkennen van talent, zowel bij rekrutering als evaluaties, ...
Iedereen die ooit aanwezig was in een vergadering waar beslissingen moeten genomen worden (wij allemaal dus!) heeft er ervaring mee: de menselijke nood aan bevestiging van het eigen gelijk. Dat kan gaan van het selectief verwijzen naar bestaand onderzoek tot het negeren of zelfs labelen van deelnemers die tegenargumenten opwerpen (die zijn dan “moeilijk” of “tegendraads, “geen teamspeler”).
Als u als leidinggevende overtuigd bent dat Millenials geen harde werkers zijn, dan maakt uw brein een mentale nota telkens wanneer een jongere collega pauze neemt. Terwijl diezelfde collega misschien wel elke morgen als eerste aanwezig is of als laatste vertrekt.
De bevestigingsfout steekt de kop op in alle stappen van het rekruteringsproces.
Laten we beginnen met de “Golden Rule” van Charles Darwin:
"I followed a golden rule. Whenever a published fact, a new observation or thought came across me, which was opposed to my general results, I would make a note of it without fail and at once. For I had found by experience that such facts and thoughts were far more apt to escape from the memory than favourable ones."
Dus:
Farnam Street “How Darwin thought. The golden rule of thinking”
Forbes “How Warren Buffett avoids getting trapped by confirmation bias”
Harvard Business School “Confirmation Bias. How it affects your organisation and how to overcome it.”
Very Well Mind “How confirmation bias works”
* Dan Ariely (2010) "Predictably Irrational"
** Stijn Baert (2015) doet onderzoek voor Vlaanderen, internationaal gebeurt gelijkaardig onderzoek naar discriminatie op basis van allochtone versus autochtone naam door o.a. Weichselbaumer, D., (2016), Edo et al. (2013), Wood et al (2009)
Like it? Share it!