logo HumanInsight
verbinding op afstand

Hoe zorg je voor verbinding op afstand?

Hoe toon je als collega of leidingggevende betrokkenheid nu we massaal telewerken? Durf af te stappen van de routinevraag "hoe gaat het ermee?". Want op een routinevraag volgt al snel een routine-antwoord ("ça va. En met u?"). Zeker gezien het met digitale communicatie moeilijk is om lichaamstaal te lezen.


Wat je ook best vermijdt is om nu helemaal géén vragen te stellen uit schrik voor ongemakkelijke antwoorden. Want verbinding houden in onzekere tijden vereist dat je - nog meer dan anders - investeert in onderlinge relaties en psychologische veiligheid van een team. 


Laten we in deze uitdagende tijden dus wat meer bedachtzaamheid leggen in de vragen die we stellen aan onze collega's (en natuurlijk ook aan vrienden en familie). Zo houden we onze relaties sterk in wat nog een lange periode van fysieke afstand zou kunnen zijn. Ook leren we door het stellen van vragen (aan onszelf en aan anderen) beter omgaan met de huidige onzekerheid in plaats van die te vermijden.


Enkele mogelijke vragen om verbinding te maken en samenhorigheid in je team te verhogen:

  • Wat doe je momenteel om voor jezelf te zorgen in deze situatie?
  • Welke gewoonte ben je gestart/gestopt tijdens deze lockdown?
  • Van welke zaken heb je ondervonden dat je ze eigenlijk niet mist?
  • Welke ruimte in je 'kot' heb je jezelf toegeëigend?
  • ...


Als je nog een stap verder wil gaan in het versterken van je relaties (in 1-op-1-vergaderingen of virtuele koffies, of in je privéomgeving), zijn dit mogelijke vragen:

  • Welke momenten in de dag of de week vind je het moeilijkst?
  • Aan welke vriend of familielid denk je het meest in deze periode? Waarom?
  • Is er iets specifieks waaraan je jezelf optrekt in deze tijden?
  • Is er iets dat je over jezelf hebt geleerd in deze lockdown? Hoe wil je dit inzicht ook later nog gebruiken?

Nood aan tips en best practices voor motiveren op afstand?

Het is voor leidinggevenden niet eenvoudig om in deze uitdagende tijden medewerkers betrokken en gemotiveerd te houden. Kan je hier wel wat tips en best practices bij gebruiken? Schrijf je dan nu in voor onze interactieve online workshop 'Medewerkers motiveren, ook op afstand!'